Muzeum szuka sponsorów czaszek
16 grudnia 2013, 13:13Uiszczając do 31 grudnia roczną opłatę subskrypcyjną w wysokości 200 dolarów, można zostać sponsorem jednej ze 139 czaszek z Kolekcji Hyrtla w Muzeum Müttera w Filadelfii.
Zadziwiająco szybkie zmiany
16 grudnia 2013, 13:11Mikrobiolodzy już od pewnego czasu wiedzą, że wraz z dietą zmienia się flora bakteryjna układu pokarmowego. Dotychczas jednak tego typu badania prowadzono na myszach, przez co związek pomiędzy dietą a florą bakteryjną u człowieka nie był ostatecznie przesądzony
Ciągnie samicę do miejsca urodzenia
11 grudnia 2013, 12:31By urodzić młode, samice żarłaczy cytrynowych (Negaprion brevirostris) wracają do miejsca, gdzie same przyszły na świat (wykazują filopatrię).
Kto chce zapamiętać, jest upraszany o wyłączanie aparatu
9 grudnia 2013, 14:11Ludzie, którzy chcą lepiej zapamiętać wizytę w muzeum, powinni zrezygnować z robienia zdjęć.
Pitna woda pod dnem oceanów
6 grudnia 2013, 11:35Naukowcy z australijskiego Flinders University poinformowali o istnieniu gigantycznych podmorskich zbiorników słodkiej wody. Zbiorniki znajdujące się pod szelfem kontynentalnym Australii, Chin i obu Ameryk mogą zawierac nawet 500 000 kilometrów sześciennych wody
Gdy wzrasta zakwaszenie wody, wzrasta poziom lęku u ryb
5 grudnia 2013, 10:46Wzrastająca przez wychwyt CO2 kwasowość wody nasila poziom lęku u ryb.
Dywersja podgryzaczy korzeni
29 listopada 2013, 15:47Owady podgryzające korzenie mogą nie dopuszczać do wzrostu biomasy roślinnej, oczekiwanego przez naukowców na podstawie wzrostu poziomu dwutlenku węgla.
Psy udomowiono w Europie
15 listopada 2013, 18:19Analizy DNA wykazały, że to europejscy łowcy-zbieracze udomowili wilki i doprowadzili do pojawienia się psów przed 20-30 tysiącami lat. Takie wnioski wynikają z najszerzej zakrojonych badań DNA psów i wilków.
Warzywa na Saharze
12 listopada 2013, 13:52Sukcesem zakończył się pilotażowy projekt o nazwie Sahara Forest Project (SFP). Zbudowany w jego ramach zakład wyprodukował, na każdy metr kwadratowy upraw, 75 kilogramów rocznie trzech różnych warzyw. To wydajność porównywalna z produkcją rolną w Europie. Co ciekawe, podczas produkcji wykorzystywano głównie światło słoneczne i wodę morską
Komponent mikrobiologiczny raka jelita grubego
5 listopada 2013, 13:00Przeniesienie mikrobiomu myszy z guzami okrężnicy do przewodu pokarmowego gryzoni pozbawionych mikroflory sprawia, że te drugie stają się bardziej podatne na nowotwory. Autorzy badania podkreślają, że odnosi się to do ludzi, bo sugeruje, że ryzyko raka jelita grubego ma komponent mikrobiologiczny.